Moskova

Moskova Şehir Merkezi’ne Gidiş ve Metro

Bildiğiniz gibi Rusya’ya bordo pasaport sahipleri için vize uygulaması kalkmıştı. Ancak Rusya 1 Ocak 2016 itibariyle vizesiz seyahati kaldırdığını açıkladı. Bu tarihten sonra yapılacak seyahatler için vize alınması gerekiyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Moskova Domodedovo Havalimanı’na gittik. Öncelikle şunu belirtmeliyim, bu ülkede turistik yerler dışında hiç kimse İngilizce konuşmuyor. Gençler dahil, kimse İngilizce bilmiyor. O yüzden gitmeden iyi bir hazırlık yapmanızı ve insanlara en az sayıda soru sormak zorunda kalmanızı tavsiye ederim. Bütün tabelalar Kiril harfleriyle yazılmış, latin harfleri neredeyse hiç yok.

Uçaktan indikten sonra pasaport kontrol sırasına girdik. Sınır polisi İngilizce bilmiyordu. Havalimanına girip bavullarımızı aldıktan sonra “Tourist Information” bankosuna gittim ve şehir merkezine nasıl gideceğimizi sordum ama bu bankoda duran kişi bile İngilizce bilmediğini söyledi. Kendisi hangi dilde turistleri bilgilendirmek için oraya oturdu merak ediyorum, herhalde sadece Rusça cevap vereceğini düşündü :)  Bavulları almak için beklerken buradaki döviz bürosundan 100 Euro’muzu Rus Rublesi’ne çevirttik. Havalimanlarındaki döviz büroları en düşük kuru kullandığından sadece bize yetecek miktarda Euro bozdurduk.

Dış hatlar bölümünden çıkıp gelen yolcunun karşılandığı yere geldiğimiz anda onlarca adam taksi ister misiniz, yardımcı olalım, nereye gideceksiniz sorularıyla yapıştı. Hele bir tanesi resmen bizimle birlikte çıkışa kadar yürüdü. İnanılmaz rahatsız edici bir karşılama oldu bizim için. Bavulları beklediğimiz yerde kesinlikle yardım almayın diye tabelalar koymuş devlet ama bunları engellemeye yönelik hiç birşey yapmamışlar, ilginçti. Benim Moskova’ya giderken yaptığım hata hiç İngilizce konuşmayacaklarını düşünemediğimden, havalimanından otele gidiş yolumuzu detaylıca araştırmamak oldu.

Havalimanının birçok yerinde “To the city” ve “Aeroexpress” tabelaları var. Bu tabelaları takip ederek tren biletlerinizi alabileceğiniz gişelere rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Tren saatleri hakkında bilgi almak için tıklayın. Açılan sayfadaki üst kısımda yer alan Domodedovo yazısının üzerine gelip Schedule’ı seçerek saatlere bakabilirsiniz. Yazacağım herşeyin mümkün olduğunca Rusça karşılığını da yazmaya çalışacağım. Çok işe yarıyor gittiğinizde.

Kırmızı renkli Aeroexpress trenlerle, Domodedovo Havalimanı’ndan(Аэропорт Домодедово) Paveletskiy İstasyonuna (Павелецкий вокзал) yaklaşık 45 dakikada gidiliyor. Burası son durak ve orta büyüklükteki bir istasyon. Trenden inip istasyon binasına girdikten sonra, Metro oklarını takip ederek Paveletskaya(Павелецкая) metro istasyonuna gideceksiniz. Örnek metro haritası için tıklayın. Güncel olmayabilir. Moskova metrosunun ana sayfasından güncel haritayı yükleyebilirsiniz. Sayfaya giriş yapmak için tıklayın. Yalnız önemli olan elinizdeki haritanın hem Latin hem de Kiril harfleri içeren bir harita olması. Çünkü metro içerisindeki tabelalarda Latin harfleriyle yazılmış hiç birşey yok.

20 kullanımlık metro bileti 520 Ruble’ydi.
20 kullanımlık metro bileti 520 Ruble’ydi.

Metro biletleri için makinalar ve 3 tane gişe var. Makinalarda İngilizce seçeneği var ancak para üstü ödemediği için tam para vermenizi istiyor. Biz gittiğimizde 20 kullanımlık bilet 520 Ruble’ydi. Bozuk paramız olmadığından ve gişedeki teyzeler İngilizce bilmediğinden makinayı önce İngilizce’ye çevirip 20 kullanımlık biletin seçildiği butonunun yerini ezberledik, sonra dil seçeneğini Rusça’ya çevirip aynı yerin fotoğrafını çektik ve gişedeki teyzeye gösterdik. :) Her metroya girişinizde kartları okutuyorsunuz.

Tüm metro hatlarının ayrı isimleri var. İsimlere ulaşmak için tıklayın. Gitmeden önce mutlaka Paveletskaya(Павелецкая) istasyonundan otelinize nasıl gideceğinizi not almış olun. Çünkü ilk kez metro istasyonuna gittiğinizde, her yerde Kiril harfleriyle yazılmış tabelalar olduğundan karışık geliyor. Paveletskaya(Павелецкая) metro istasyonundan hem yeşil renkteki 2 nolu Zamoskvoretskaya(Замоскворецкая) hem de kahverengi renkteki 5 nolu Koltsevaya(Кольцевая) nolu metro hatları geçiyor. Bizim otelimiz 6 nolu Kaluzhsko-Rizhskaya(Калужско-Рижская) hattı üzerindeki Rizhskaya(Рижская) durağındaydı. O yüzden öncelikle 5 nolu hattın olduğu yere gittik. Metro istasyonuna geldiğinizde sağ ve soldan trenler geçiyor. Hangisine bineceğinizi anlamak için tabelalarda sağa ve sola ok göstererek sırayla hangi istasyonlara gideceği yazıyor. Aynı şekilde bir tren raylarının hemen yanındaki duvarın üzerinde de trenin gideceği durak isimleri yazıyor. Biz 5 nolu hattaki Taganskaya(Таганская) yönüne giden metroya bindik. Prospekt Mira(Проспект Мира) durağında indikten sonra burada 6 nolu turuncu hatta aktarma yapıp bir durak sonra Rizhskaya(Рижская) durağında indik.

Metroyu çok uzun uzadıya anlattım, çünkü bizim metrodan çıkmamız yarım saat kadar sürdü. Eğer gideceğiniz durakların Kiril harfi karşılıklarını not alırsanız problem yaşamazsınız. Bu arada unutmadan “Çıkış” Rusça выход olarak yazılıyor. Metro durağında indiğinizde eğer o istasyonda birden fazla çıkış varsa haritalar oluyor. Hangi çıkıştan çıkmak size uygunsa onu haritadan seçip, tabelaları takip ederek yakın olan çıkıştan çıkabilirsiniz. Otelimiz, 74 Suschevsky Val Street 129272 Moscow adresindeki Holiday Inn Moscow-Suschevsky oteliydi. 4 yıldızlı bir oteldi ama kalite olarak gayet iyiydi. Şehir merkezinde değildi ama metro istasyonuna 5 dakika yürüme mesafesindeydi. O yüzden şehir merkezine 10 dakikada gittik. Alt geçitten yürüyerek otele geçiliyor, gece biraz ıssız oluyor ama herhangi bir sorun yaşamadık. Otelimize yerleştikten sonra Kızıl Meydan’a gitmek için otelden çıktık.

Gitmeden önceki araştırmalarımda metro istasyonlarının çok güzel olduğu okumuştum. Birçok metro istasyonunu gezdim, gerçekten çok güzel. Tarihi eser olarak gezilebilecek kadar güzel metro istasyonları. Ancak 2 nolu yeşil hattaki Mayakovskaya(Маяковская) durağını mutlaka gezmek için gitmenizi tavsiye ederim.

Kızıl Meydan(Красная площадь, Krasnaya Ploşçad)

Moskova’da en çok beğendiğim yerdi. Çok büyük bir meydan. Kremlin(Кремль) Sarayı, Lenin’in Mozolesi(Мавзолей В. И. Ленина), Aziz Vasili Katedrali(Храм Василия Блаженного) ve GUM(ГУМ) Alışveriş Merkezi bu meydanda yer alıyor.

Kremlin Sarayı, sarayın duvarları arkasında olduğundan sadece çatıları meydandan görülebiliyor. Aziz Vasili Katedrali ise meydandaki en güzel yapı. Özellikle gece mutlaka görmenizi tavsiye ederim.

Kızıl Meydan-Aziz Vasili Katedrali
Kızıl Meydan-Aziz Vasili Katedrali

GUM

GUM(ГУМ)’un açılımı (Главный универсальный магазин) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Ana Alışveriş Merkezi anlamına geliyor. GUM alışveriş merkezi’nin Rusça internet sitesi için tıklayın. Burada birçok ünlü markaya ait mağazalar yer alıyor. En alt katında da orta büyüklükte bir market var. Alışveriş merkezindeki fiyatlar Türkiye’yle aynı ancak içerisinde gezmek, cafélerinde oturmak çok keyifli.

GUM
GUM

Kızıl Meydan’a gitmek için 1 nolu kırmızı hat üzerindeki Okhotny Ryad (Охотный ряд) en yakın istasyon. Bunun dışında Alexandrovsky Sad(Алекса́ндровский сад) durağında inebilirsiniz. 1,3,4 ve 9 nolu hatların kesiştiği bir durak. Eğer oteliniz bu hatlardan birindeyse metro hattı değiştirmeden biraz yürüyerek Kızıl Meydan’a ulaşabilirsiniz.

Google Maps’teki Alexandrovsky Sad(Алекса́ндровский сад) durağında indiğinizde bir tünelden geçip Kremlin sarayının sol tarafındaki parka çıkmış oluyorsunuz. Burada Kremlin Sarayı’na giriş biletleri satılıyor. Üzerinde Books yazan orta büyüklükteki bir bina. Biz üniversite öğrencisi olduğumuz için Türkiye’deki üniversite kimliklerimizi göstererek indirimli fiyattan bilet aldık. Eğer öğrenciyseniz mutlaka kimliğinizi gösterin. Arada ciddi fiyat farkı vardı.

Perşembe günleri Kremlin Sarayı ziyaretçilere kapalıymış. Gittiğimiz gün de Perşembe olduğundan, Cumartesi günü gitmeye karar verdik. Bilet satılan ofis de dahil kapalı oluyor Perşembe günleri. Kremlin Sarayı’nın açık olduğu gün ve saatleri öğrenmek için tıklayın.

Alexandrovsky Sad(Алекса ндровский сад)’tan kuzeye doğru yürüdüğünüzde sıra sıra fast-food restaurantlarının ve at heykelleri olan süs havuzlu ufak bir meydan olan Manezhnaya Ploshchad’a geleceksiniz. Burada Mc Donald’s ve Sbarro var. Biz genellikle öğle ve akşam yemeklerimizi burada yedik.

Rusya Devlet Kütüphanesi(Lenin’in Kütüphanesi)

Rusya Devlet Kütüphanesi
Rusya Devlet Kütüphanesi

Kırmızı hat üzerindeki Biblioteka Imeni Lenina(Библиоте́ка и́мени Ле́нин)durağında indiğinizde karşınıza çıkacaktır. Kızıl Meydan’ın hemen arka tarafında, yürüme mesafesinde yer alıyor. Kütüphanenin önünde Dostoyevsky’nin heykeli yer alıyor.

Bolşov Tiyatrosu(Большой театр)

Bolşov Tiyatrosu
Bolşov Tiyatrosu

Moskova bulunan tarihi bir tiyatro binası. Opera ve bale gösterileri için ünlü mimar Joseph Bové tarafından 1825 yılında tasarlanmış. Yeşil metro hattındaki Teatral’naya(Театральная) durağında inerseniz, tam tiyatronun önüne çıkıyorsunuz. Ancak tiyatro Kızıl Meydan’a da çok yakın. Yürüyerek de gidebilirsiniz.

Novodeviçi Manastırı(Новодевичий монастырь) ve Nazım Hikmet’in Mezarı

Kırmızı hat üzerindeki Sportivnaya(Спорти́вная) durağında indikten sonra ulitsa 10-letia Oktyabrya çıkışından çıkıp bu sokak boyunca kuzey batı yönünde yürüdüğünüzde önünüze bir Luzhnetskiy proyezd(лужнецкий проезд)caddesi çıkacaktır. Karşıya geçip devam ettiğinizde manastırın giriş kapısı karşınıza çıkıyor.

Novodeviçi Manastırı

Manastır 1524 yılında Prens Vasili tarafından Smolensk’in ele geçirilmesi anısına yaptırılmış. 2004 yılında Unesco Dünya Mirasları Listesi’ne alınmış. Manastır alanına giriş ücretli. Burada da öğrencilere indirim uygulanıyor. Açık konuşmak gerekirse ben çok beğenmedim, vakit varsa gezilebilecek bir yer.

Smolensk Katedrali(Смоленский собор)
Smolensk Katedrali(Смоленский собор)

Metrodan inip manastıra doğru yürüdüğünüzde önünüze Luzhnetskiy proyezd(лужнецкий проезд)caddesi çıkacak, karşıya geçip devam ettiğinizde manastır kapısına geleceksiniz demiştim. Manastırdan çıkıp bu caddeye doğru gelince, sağa dönüp caddeden aşağıya doğru yürürseniz; manastırın yanındaki Novodeviçi Mezarlığı’na geleceksiniz. Mezarlıkta ünlü Rus şair, yazar, sanatçı ve politikacıların mezarları bulunuyor. Nazım Hikmet’in mezarı da bu mezarlıkta yer alıyor. Kapısından içeri girdikten sonra 150 metre kadar yürüdüğünüzde karşınıza beyaz, mavi, kahverengi boyalı bir anıt mezar çıkacak. Bu anıt mezardan sola döndüğünüzde Nazım Hikmet’in mezarını göreceksiniz.

Nazım Hikmet’in Mezarı

Nazım Hikmet’in mezarı da diğer mezarlarda olduğu gibi çiçeklerle süslüydü. Bize mezarı Rusça tarif eden ve hiçbirşey anlamadığımız teyzenin de yüzünden Nazım Hikmet’i ne kadar çok sevdikleri kolayca anlaşılıyordu.

Nazım Hikmet'in Mezarı
Nazım Hikmet’in Mezarı

Bu ziyaretten sonra mezarlıktan çıkıp, bu bölgenin yakınındaki Lujniki Stadyumu’na gittik.

Lujniki Stadyumu
Lujniki Stadyumu

Moskova’nın en büyük yapısı. Torpedo Moskova ve Spartak Moskova’nın stadıdır. Stadın yakınına kadar gidip fotoğraf çektirdik.

Kurtarıcı İsa Kilisesi(Храм Христа Спасителя)

Kilise ilk olarak 1883 yılında yapılmış. 1931 yılında Stalin’in emriyle kilise tahrip edilmiş. Bulunduğu yere Sovyet Sarayı yapılmasına karar verilmiş ama sarayın yapımı için açılan çukura 1958 yılında havuz yapılmış. 1994 yılında ise kilisenin tekrar yapılmasına karar verilmiş. Binanın eski resim ve fotoğraflarına bakılıp, modern teknoloji kullanılarak yeniden inşa edilmiş. Önünde büyük bir bahçe var.

Kilisenin konumu, Moskova nehrinin yanında. Önünde araç trafiğine kapalı bir köprü var. Buradan Kremlin Sarayı görülebiliyor. Ayrıca biz buradaki köprüyü gezerken 3 tane gelin ve damat gördük. Fotoğraf çektirmek için buraya geliyorlar.

Kurtarıcı İsa Kilisesi(Храм Христа Спасителя)
Kurtarıcı İsa Kilisesi(Храм Христа Спасителя)

Kiliseye gitmek için kırmızı metro hattı üzerindeki Kropotkinskaya(Кропоткинская) durağında inmeniz gerekiyor.

Kremlin Sarayı(Кремль)

Rusya denilence akla Kremlin Sarayı geliyor. En fazla yapılan hata, Kızıl Meydan’daki Aziz Vasili Katedrali’nin Kremlin Sarayı olarak bilinmesiymiş. Kremlin’de Rusya Federasyonu Devlet Başkanı konağı bulunuyor. Sarayın etrafında kule ve duvarlar bulunuyor. Kremlin’de duvarların içerisinde sarayın dışında katedraller(Başmelek Katedrali, Meryem’e Müjde Katedrali, çarların ve imparatorların taç giyme törenlerinin yapıldığı Uspenski Katedrali) de var. Bunlar Katedraller Meydanı olarak adlandırılan, sarayın hemen yanındaki yerde bulunuyor. Meydanda ayrıca 1508 yılında yapılmış olan Büyük Ivan Çanı ve 1491’de inşa edilen Fesatalı Sarayı bulunuyor.

Kremlin Sarayı
Kremlin Sarayı

Saraydaki her yere giriş için ayrı ayrı bilet almanız gerekiyor. En pahalı olan The Armoury Chamber denen hazine odası. Topkapı Sarayı’nı gezdikten sonra buradaki hazine odası çok küçük geldi. Ben genel olarak Kremlin’e sadece giriş bileti alınmasının yeterli olacağını düşünüyorum. Bilet alırken bir broşür veriyorlar ama içeride hangi yapının hangisi olduğunu gitmeden önce öğrenirseniz daha keyifle geziliyor. Kremlin’in resmi sayfası için tıklayın.

Saraya gitmek için Kızıl Meydana giden metro istasyonlarından birinde inebilirsiniz. Yalnız saraya meydandan doğru giriş yok. Girişi mavi hattaki Borovitskaya durağına yakın.

Beyaz Saray(Белый дом-Byely dom) ve Ukrayna Oteli

Beyaz Saray, Rusya’nın hükümet binası. 1965 yılında yapılmaya başlanıp 1981’de tamamlanmış. Bordo metro hattındaki Krasnopresnenskaya(Краснопресненская)durağında inerek gidebilirsiniz.

Ukrayna Oteli ise Beyaz Saray’ın karşısında, nehrin karşı kıyısında yer alıyor.

Lubjanka Meydanı ve KGB Binası

KGB, Rusça Комитет государственной безопасности(Komitet gosudarstvennoy bezopasnosti), Türkçe Devlet Güvenlik Komitesi anlamındadır. SSCB’nin gizli servisiydi. KGB 1954 yılında kurulmuş. 1991 yılının Ağustos ayındaki ihtilal girişiminde zamanın KGB Başkanı rolü olduğu ispatlanmış ve Kasım 1991’de resmen kaldırılmış. KGB Binası Lubjanka Meydanı’nda bulunuyor.

Bordo metro hattındaki Lubjanka(Лубянка) durağında inerek hem binayı hem de meydanı görebilirsiniz.

Uzay Fatihleri Anıtı(Монумент Покорителям космоса) ve Ostankino Televizyon Kulesi(Останкинская телебашня)

Anıt 1964 yılında Sovyetlerin uzaydaki keşiflerinin anısına yapılmış. Anıtın içerisinde Kozmonotları Anma Müzesi bulunuyor. Anıta gittiğinizde Ostankino Televizyon Kulesini de uzaktan görebilirsiniz. Kulenin yüksekliği 539 metre olup, 1967 yılında yapılmıştır. Biz gitmedik ancak televizyon kulesine gitmek isterseniz kulenin tepesinde, ekseni etrafında yavaş yavaş dönen “Yedinci Gök” adında bir restaurant varmış. Anıta gitmek için turuncu metro hattındaki VDNKh(ВДНХ) durağında inebilirsiniz.

Izmaylovksy Parkı(Измайловский парк)

Şehrin dışında, banliyö diyebileceğimiz yerde yer alan park. İçerisinde göllerin olduğu, insanların yürüyüş yaptığı ormanlık bir alan. Eğer vaktiniz varsa, sandwichlerinizi alıp gidebilirsiniz. Yalnız girişinde içip sızmış insanlar oturuyordu. Gece gitmeyin :)

 

Izmaylovksy Parkı(Измайловский парк)
Izmaylovksy Parkı(Измайловский парк)

Ulaşım için lacivert renkli hattaki Izmaylovsky(Измайловская) durağını kullanabilirsiniz.

Kolomenskaya(Коло́менское) Parkı

Kolomenskaya(Коло́менское) Parkı
Kolomenskaya(Коло́менское) Parkı

Moskova’da Kızıl Meydan’dan sonra en çok beğendiğimiz yerdi. Moskova Nehri’nin yüksek bir kıyısı üzerine kurulmuş, Büyük Prenslik ve Çarlık çiftliğiymiş. Kolomenskoye’nin en güzel yeri, taştan yapılmış ilk kiliselerden biri olan çadır çatılı Miraç Kilisesi. Buraya mutlaka gitmenizi öneriyorum. Çok güzel bir park.

Ulaşım için yeşil hattaki Kolomenskaya(Коломенская) durağını kullanabilirsiniz.

Arbat Caddesi(Арбат)

Moskova’nın en turistik yeri burası. Küçük bir Bağdat Caddesi diyebiliriz ancak buradaki herşey çok pahalı. Magnetler bile sokak aralarında gördüklerinizin 2 katı fiyatla satılıyor. Avantajı ise herkes İngilizce biliyor. Hatta Türk olduğumuzu söylediğimizde birkaç kelime Türkçe bile konuşmuştu satıcı :)

Arbat Caddesi yeni ve eski Arbat olarak iki paralel cadde. Yeni Arbat caddesi araç trafiğine açık, eski Arbat ise daha dar bir cadde ve araç trafiğine kapalı. Caddenin sonunda büyük beyaz renkte Dışişleri Bakanlığı binası var.

Ulaşım için mavi hattaki Arbatskaya(Арбатская) durağını kullanabilirsiniz.

İstanbul’a Dönüş

Domodedovo Havalimanı’na(Аэропорт Домодедово) gidiş için yine Paveletskiy İstasyonundan kalkan Aeroexpress trenlerini kullanabilirsiniz. Normalde uçuştan en az 2 saat önce havaalanında olunması istenir. Siz mutlaka kendinize 1 saat daha fazla zaman verin, çünkü Paveletskiy istasyonu çok küçük değil, trenin kalkacağı peronu bulmak, sonrasında havaalanında havayolu kontuarına gitmek için zamanınız olsun, çünkü yazımın başında da belirttiğim gibi İngilizce bir tabela olmadığından bazen karıştırabiliyorsunuz.

Yeni eklenecek şehirlerle ilgili anında bilgi sahibi olmak için hemen Facebook ve Twitter hesaplarımı takip etmeye başlayın.

Yazımla ilgili yorumlarınızı bekliyorum.

İyi seyahatler :)

“Moskova” üzerine 7 düşünce

  1. Merhaba,

    Moskovaya gitmeyi planlıyorum. Yukarıdaki bilgiler için teşekkürler. Rehber ve türk taksi firmalaır ile ilgili iletişim detayları var mıdır?

    1. kardeş sen havaalanında indikten sonra türkçe olarak BANA KİM YARDIM EDECEK diye bir seslen yeter,korkma bu kadar
      hem ingilizce bilmiyorlar laflarına bakma
      Türkçe,Azarbaycanca,Özbekçe,Kırgızca,Moğolca milyon tane dili var ve yukardakiler senin dilin ile aynı
      sen yeterki anlaşmak iste o dillerden biri sana yardım edecektir

  2. Çok teşekkür ederim. harika bi yazı olmuş. cıktısını aldım cantama koydum. haftaya ben de gidicem de :)

  3. merhaba, yakında eşimle 2 gün için moskovaya gitmeyi planlıyoruz, bileti 8 ay önceden almıştık, fakat türk-rus ilişkilerindeki olumsuz durum ve kulağıma gelen bilgilerden türk turistlere biraz olumsuz davranıldığını duydum, buda beni tereddüte düşürüyor. acaba yakın zamanda moskova yada rusyaya turist olarak giden birileri olduysa fikirlerini almak isterim. teşekkürler

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yurtdışını kendim gezerim diyenlerin sitesi!

Yukarı Çık