Bosna Hersek’de Hersek bölgesinin en büyük şehri olan Mostar, başkent Saraybosna’ya 2,5 saat uzaklıkta. Saraybosna gezimizden sonra günübirlik Mostar’a gitmeye karar verdik. Ulaşım için tren ve otobüs alternatifiniz var. Biz otobüsü tercih ettik.
Saraybosna Mostar arasındaki ulaşımla ilgili bilgiye yazının sonunda ulaşabilirsiniz.
Mostar’daki otobüs terminalinde indiğinizde şehir merkezi yaklaşık 20 dakika yürüme mesafesinde. Otobüs terminalinde indikten sonra görevliye şehir merkezine nasıl gidebiliriz diye sorduğumuzda toplu taşıma olmadığını, yürümemiz gerektiğini söylediler.
Karagöz Bey Cami (Karađozbegova džamija)
Mimar Sinan’ın eserlerinden olan Karagöz Bey Cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın döneminde vezirlik ve sadrazamlık görevlerinde bulunan Rüstem Paşa’nın kardeşi Karagöz Bey tarafından yaptırılmış. Caminin yapımı 1554’te başlamış, 1557 yılında tamamlanmış. 2. Dünya ve Bosna Savaşlarında hasar gören cami 2002-2004 yıllarında restorasyon görerek yeni kullanıma açılmış.
Caminin yanında, Mostar’ın ortasından akan Neretva Nehri’nin manzarasında çay içebileceğiniz güzel bir çay bahçesi bulunuyor.
Mostar Köprüsü(Stari Most)
Köprünün orjinali Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle 1566 yılında inşa edilmiş. Köprü şehre de adını vermiş. 9 Kasım 1993 tarihinde, Bosna Savaşı sırasında Hırvatlar tarafından köprü tamamen yıkılmış, kuleler de büyük hasar görmüş.
Köprü yıkıldıktan sonra demirden geçici bir köprü yapılmış ve 1997’ye kadar bu köprü kullanılmış. 29 Eylül 1997’de UNESCO’nun başlattığı bir seferberlikle köprünün, kulelerin ve Sultan Selim Cami’nin yeniden inşasına başlanmış. 23 Temmuz 2004’te, orjinaline sadık kalınarak yapılan yapılar kullanıma açılmış.
17 Temmuz 2005 tarihinde, Güney Afrika’da toplanan UNESCO konferasında “Mostar Köprüsü ve Mostar Eski Şehir Merkezi” UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış.
Restorasyon çalışmaları için İtalya 3 milyon, Hollanda 2 milyon, Türkiye 1 milyon, Avrupa Kalkınma Bankası 980 bin, Hırvatistan ise 490 bin Amerikan Doları bağışlamış. 4 milyon da Dünya Bankası’ndan kredi alınarak çalışmalar tamamlanmış.
Köprüye gelmeden ve geçtikten sonra “Don’t Forget ’93” (Unutma ’93) yazan taşlar göreceksiniz. Yıkılan köprünün taşlarının üzerine, 1993’teki yıkımın unutulmaması için anıt taşları konulmuş.
Yaz aylarında köprünün üzerinden Neretva Nehri’ne, para karşılığında atlamak üzere bekleyen gençler göreceksiniz. Hatta buradan atlayanlar için bir spor kulubü de var. Turistler için bir eğlenceye dönüşen bu aktiviteyi üç saat kaldığımız Mostar’da iki kez gördük.
Son olarak köprünün taşları aşırı kaygan. Kenarlara tutanarak inip çıktık biz. O yüzden altı kaygan olmayan bir ayakkabı giymekte fayda var.
Labirint Restaurant
Köprünün etrafında birçok restaurant ve café göreceksiniz. Biz Labirint restaurantta Cevapčići Köfte yedik.
Burada ya da Mostar Köprüsü’nü gören restaurantlardan birinde yemek yiyebilirsiniz.
Çarpık Köprü (Kriva ćuprija)
Mostar Köprüsü’nün daha küçüğü olan Çarpık Köprü, 1558 yılında yapılmış. Bosna Savaşı döneminde ağır hasar alan ve 1999 yılındaki selden dolayı tamamen yıkılan köprü, 2002 yılındaki UNESCO’nun başlattığı seferberlik ve Lüksemburg’un finansal yardımlarıyla restore edilerek kullanıma açılmış.
Köprüye, Mostar Köprüsü’nü geçtikten sonra soldaki ilk sokaktan girip aşağıya yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Mostar Eski Şehir
Onlarca hediyelik eşya dükkanından envai çeşit magnet, biblo, tablo, şapka, çanta vs. alabilirsiniz. Kilit taşlarıyla yapılmış yollarda yürüyerek zaman geçirebilirsiniz.
Ayrıca biz 38 derece sıcakta Mostar’ı gezdiğimizden bol bol dondurma yiyerek serinlemeye çalıştık. Yaz aylarında karasal iklim nedeniyle boğucu bir nemle birlikte sıcaklık çok yükseliyor.
Hum Tepesindeki Haç(Križ na Humu)
Mostar Köprüsü’nün hemen arkasındaki tepenin üzerinde bir haç göreceksiniz. Bosna Savaşı sırasında Hırvatlar tarafından yerleştirilen bu haçın bir hikayesi var. Boşnak Devlet Adamı Aliya İzzetbegoviç’e Hırvat komutan “Bak, biz haçı nasıl diktik. Şimdi sizin camilerinizdeki hilalden daha yukarıda bir haçımız var. Bunu kaldırmaya gücünüz yeter mi?” diye sormuş. Aliya İzzetbegoviç de, “Hele bir gün geceye dönsün” demiş. Gece olduğunda da komutanı dışarıya davet edip göğü göstererek “Sayın komutan, şimdi sen de bir semaya bakıver! Şu hilali ve yıldızı görüyor musun? Senin onları yok etmeye gücün yeter mi? Ne kadar yükseklere haç dikseniz de onu geçemezsiniz ve asla onu oradan da indiremezsiniz. Onlar semada olduğu müddetçe biz de inşallah varlığımızı devam ettireceğiz” demiş.
Savaş bittikten sonra da haç kaldırılmamış.
Saraybosna-Mostar arasında Otobüsle Ulaşım
Mostar otobüsleri Saraybosna’daki Autobuska stanica Sarajevo’dan kalkıyor. Hemen yanında da Saraybosna Tren İstasyonu var.
Otobüs saatlerine ulaşmak için lütfen tıklayın. Bileti otogardan gidiş dönüş olarak aldık. İki kişi toplam 59 KM ödedik. Biletleri aldıktan sonra tren istasyonunun olduğu meydandaki börekçiye gittik. Ispanaklı ve peynirli börek ve iki adet içecek için 8 KM ödedik. Kredi kartı geçerli değil.
Otobüslerin kalktığı alana, satın aldığınız biletleri turnikeye okutarak geçiyorsunuz. Otobüs terminali, 10 tane perondan oluşan küçük bir yer.
Yolculuk yaklaşık 2 saat 45 dakika sürüyor. Otobüsler çok eski, ayakta yolcu alıyorlar. Dönüş otobüsümüzde klima da çalışmıyordu. Hayatımdaki en kötü yolculuktu diyebilirim. Trenle gidenlerin yazılarınında da trenlerin çok eski olduğunu ve yolculuğun otobüse göre daha uzun sürdüğünü okumuştum.
Yazımla ilgili yorumlarınızı bekliyorum.
İyi seyahatler
Yazınızı çok beğendim, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. İki hafta sonra Saraybosna-Belgrad seyahatimiz var. Biz de Saraybosnadan otobüsle Mostar’a gitmeyi planlıyoruz. Dönüşte de Jablanica ya uğrayıp, akşam yemeğini orada yiyip Saraybosna’ya dönmek istiyoruz. Otobüslerin Jablanica dan geçtiğini okumuştum. Bir de otobüslerin yarim saat mola verdiğini de okumustum. Acaba nerede mola veriyorlar? Ve jablanica dan geçiyor mu? Bu konuda bilginiz varsa cevap için şimdiden çok teşekkür ederim
Yorumunuz için çok teşekkürler
Jablanica’da yol kenarında duruyor. Bir tesis yok. Karşısında ufak bir market olan bir yerde durmuştu biz giderken otobüs.
İyi seyahatler şimdiden.
Mostara kadar gidip de Blagaj a gitmemeniz çok yazık olmuş
Bu geziyi ne zaman yapmıştınız? Yukarıda tarih belirtebilirseniz okuyanlar için özellikle fiyatların güncelliği açısından daha bilgilendirici olabilir.
Merhaba,
2015 yılında gitmiştim.
İyi seyahatler.
harika bir yazı olmuş.. çok faydalı oldu tatil öncesi..
Çok teşekkürler. İyi seyahatler