Stockholm

Genel Bilgiler

İsveç’in başkenti Stockholm’a; İstanbul’dan THY, Pegasus ve Atlas Global’in direkt uçuşları ile 3 saat 50 dakikada ulaşabilirsiniz. Uçaklar Stockholm Arlanda Havaalanına gidiyor.

Biz Nisan ayının başında Stockholm’e gittik, tabi ki soğuktu ama dondurucu bir soğuk yoktu. Bere ve montumuzla rahatlıkla sokaklarda gezdik. Hava kapalıydı genelde ama şansımıza hiç yağmur yağmadı.

Stockholm Kaç Günde Gezilir?

Biz Cuma gecesi uçağa bindik, 2 gece kalıp Pazar akşamı döndük. Stockholm’ü gezmek için gayet yeterli bir süre 2 gün.

Stockholm Arlanda Havaalanı ve Şehir Merkezine Ulaşım

Türkiye’deki küçük havaalanlarını düşünün, Stockholm’deki aynı öyle. Başkentin en işlek denecek havaalanı ama bazı yerlerinde yürüyen merdivenler bile yok. 2 tane pasaport kontrol polisi var vs. Havaalanında doğru düzgün duty free mağazası bile yok. O yüzden beklentinizi çok düşük tutun.

Havaalanından hareket eden otobüslerle 45 dakikada ulaşabilirsiniz. Otobüs dışında trenle de şehir merkezine 20 dakikada ulaşabilirsiniz ancak arada baya fiyat farkı var. Tren biletlerini önceden alırsanız daha indirimli oluyor, o yüzden seyahat tarihleriniz kesinleştiyse anlamlı olabilir.

Tren biletlerinin fiyatlarına ulaşmak için tıklayın.

Otobüs şirketlerinden saatleri en yakın olanı seçebilirsiniz. Biz Flygbussarna ile gidip döndük. Tek yön kişi başı 119 SEK(yaklaşık 42 TL) ödedik. Bileti havalaanının çıkışındaki otomatlardan ya da internetten alabiliyorsunuz. İnternetten alınan bilet fiyatları daha uygun. Flygbussarna’nın internet sitesine ulaşmak için tıklayın.

Bunun dışındaki diğer iki şirketle ilgili bilgi almak için havaalanının sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Ulaşmak için tıklayın.

Tren de otobüs de sizi şehir merkezindeki tren garına(Stockholms Centralstation) götürüyor.

Flygbussarna'nın Yol Üzerinde Durduğu Durak ve Fiyat Tablosu
Flygbussarna’nın Yol Üzerinde Durduğu Durak ve Fiyat Tablosu
Flygbussarna'nın Hareket Saatleri
Flygbussarna’nın Hareket Saatleri

İsveç Para Birimi – İsveç Kronu

Stockholm’ün para birimi İsveç Kronu(SEK). Euro neredeyse pek geçmiyor, ama kredi ya da banka kartınız varsa 1 Euro bile bozdurmanıza gerek yok. POS olmayan yere hiç rastlamadık. En küçük büfede bile kredi kartıyla alışveriş yapabiliyorsunuz. Biz 2 günlük seyahatimizde hiç İsveç Kronu görmedik diyebilirim.

Stockholm’de Nerede Kalınır?

Biz tren garına 5 dakika yürüme mesafesindeki Radisson Blu Royal Viking’te kaldık. Otelin yeri ve konforu çok iyiydi, memnun kaldık. Tavsiye ederim.

Uçağımız rötar yapıp gece 01:30’da havaalanına inince baya perişanları oynadık ama 02:15’teki otobüse binip 03:00 civarında otelimize yerleştik. Yarın Stockholm’de gezmek için ilk günümüz.

1. gün

Sabah biraz geç uyanıp ilk iş kahvaltı yapmak için sandviççi aramaya başladık. Tren garının içinde bir yer bulduk. Çayla birlikte peynirli sandviç aldık ama tadından pek memnun kalmadık. Bir de şunu anladık ki Stockholm aşırı pahalı bir yer. İsveç’in en büyük teknoloji şirketlerinden Spotify da bundan yakındı ve devlete bir yazı gönderdi, “ülke dışında yazılımcı getiremiyor. Hayat çok pahalı” diye.

Stockholms Centralstation
Stockholms Centralstation

İlk durağımız Nobel ödüllerinin dağıtıldığı Stockholm Belediye Binası. Tren istasyonundan denize doğru yürürken binayı sağda göreceksiniz.

Fotoğraf http://www.stockholm.se sitesinden alınmıştır. 

Daha sonra eski şehir anlamındaki Gamla Stan’a gitmek üzere köprü üzerinde yürüdük. Sağınızda üzerinde Norstedts yazan kırmızı renkli bina göreceksiniz. İsveç’in en eski basımevi olan Norstedts 1823’te kurulmuş.

Norstedts
Norstedts

Köprüyü geçtikten sonra bir ada olan Gamla Stan’a ulaşmış olacaksınız. Sola döndüğünüzde ilerde karşınıza çıkacak 2 bina var. Sağda Kraliyet Sarayı, İsveçce adıyla Kungliga slottet. Burası sarayın arka kısmı. Ön tarafında da saat başı nöbet değişimi var ancak gösterişli bir tören değil. Sarayın içi bilet alınarak gezilebiliyor.

Saray İsveç Kralı’nın ikamet ettiği yer. İtalyan Barok tarzında inşa edilmiş olan sarayın yapımı 1754 yılında tamamlanmış. 1697 yılında çıkan yangından etkilenen sarayın bazı kısımları yeniden yapılmış.

Sarayın Arka Kısmı
Sarayın Arka Kısmı
Sarayın Ön Kısmı
Sarayın Ön Kısmı
Saray
Saray

Solda ise parlamento binası(Riksdagshuset) var.

Parlamento Binası
Parlamento Binası
Parlamento Binası
Parlamento Binası
Parlamento Binası
Parlamento Binası

Gamla Stan (Eski Şehir)

Gamla Stan bir ada. Yürüyerek 3-4 saatte gezebilirsiniz. En kalabalık caddesi Västerlånggatan. Binalar, sokaklar tarihi ve çok güzel. Tüm ara sokakları gezin, kafelerinde oturun. Fotoğraflara bakarak sokaklarda kısa bir tur yapmış olacaksınız.

Gamla Stan-Västerlånggatan
Gamla Stan-Västerlånggatan
Gamla Stan
Gamla Stan
Gamla Stan
Gamla Stan
Gamla Stan
Gamla Stan
Gamla Stan
Gamla Stan

Stortorget(Büyük Meydan)

Gamla Stan’ın ortasında ünlü bir meydan. Burada ayrıca Nobel Müzesi de bulunuyor.

Meydandaki kırmızı binanın altında bulunan Kaffekoppen’de kahve içip tatlı yedik. Meydanda güzel manzarası olan bir café. Buradaki binalar 14’lü yıllarda inşa edilmiş.

Nobel Müzesi
Nobel Müzesi
Nobel Müzesi
Nobel Müzesi

Saluhall (Pazar Yeri)

1875 yılında açılmış olan kapalı pazar, turistlerin ve yerli halkın uğrak yeri. İçerisinde birkaç restaurant ve peynir, et, şarküteri, sebze satın alabileceğiniz küçük dükkanlar var.

Saluhall
Saluhall
Saluhall
Saluhall
Saluhall
Saluhall
Saluhall
Saluhall

Biz buradaki Restaurant Lisa’da yemek yedik. 1 tane Fisksoppa(Balık Çorbası), 1 adet balık&patates kızartması tabağı ve 1 bira söyledik. Çorba için 268, fish&chips için 289, bira için 54 olmak üzere toplam 611 İsveç Kronu ödedik.

Balık çorbası güzeldi ama balık&patatesi hiç beğenmedik.

Balık Çorbası
Balık Çorbası
Fish&Chips
Fish&Chips

Saluhall’e Ulaşım

Stockholm’de metroya T-Bana deniyor. Gamla Stan’ın doğu tarafından geçen bir T-Bana istasyonu var. Buradan metroya binip, Östermalmstorg T-bana durağında indikten sonra 5 dakika yürüyerek Saluhall’e ulaşabilirsiniz.

Dramaten

Saluhall’den çıktıktan sonra Sibyllegatan sokağı boyunca aşağıya doğru, sahile yürüdük. Sahile geldiğinizde Kraliyet Tiyatro Binası’nı göreceksiniz.

1908 yılında yapılan bina, günümüzde içerisinde 5 sahnesiyle hizmet veriyor. En büyük sahnesinde 770 kişiye izleyiciye oyun oynanabiliyor.

Dramaten
Dramaten

Vasa Müzesi

1628 yılında ilk seferine çıktığında, 1 mil gitmeden mühendislik hatası yüzünden batan Vasa savaş gemisi; dünyanın en büyük ahşap gemisi ünvanına sahip.

Vasa Müze Girişi
Vasa Müze Girişi

Baltık Denizi’nin altında bir çok ahşap gemi batığı bulunuyormuş. Bunun nedeni de düşük tuz oranı, gemileri yiyen gemi kurtlarının(yumuşakçaların) yaşamasını engelliyormuş.

Vasa
Vasa

333 yıl suyun altında kalan Vasa, battığı yerde tuz miktarının az olması, kil ve çamurla kaplanmış olması nedeniyle gemi suyun altında korunmuş. Ayrıca Stockholm şehrinin atıkları yıllarca denize döküldüğünden, bu suyun oksijen miktarını düşürüp hidrojen sülfat oranının artmasına; bu da Vasa’nın bozulmamasına neden olmuş. 1961 yılında neredeyse hiç yıpranmamış olarak suyun içinden çıkarılmış. Gemiyle beraber, batık sırasında ölen 15 kişinin de kemiklerine ulaşılmış.

Gemiden çıkarılan kemikler
Gemiden çıkarılan kemikler

Gemi çıkarıldıktan sonra 17 yıl boyunca çeşitli işlemler görmüş ve içindeki su çıkarılmış. Bu işlemler tamamlandıktan sonra 9 yılda kuruyan Vasa’dan toplamda 500 ton su buharlaşmış.

Vasa şu anda 800-900 ton ağırlığında bir gemi olarak müzede sergileniyor.

Vasa
Vasa
Vasa
Vasa
Vasa
Vasa

Gemi oksijen olmayan, karanlık ve soğuk bir odada sonsuza kadar kalabilirmiş ancak şu andaki ortamda gemi aşınmaya başlamış. O yüzden sürekli kontrol altında tutularak, uzun süre ayakta kalabilmesi için bilim adamlarınca incelenmeye ve farklı işlemler denenmeye devam ediliyormuş.

Müzenin Açık Olduğu Saatler

  • 1 Haziran-31 Ağustos / 08:30-18:00 saatleri arasında
  • 1 Eylül-31 Mayıs / 10:00-17:00   – Çarşamba günleri 10:00-20:00 arasında

Vasa Müzesi’ne Ulaşım

Saluhall’den Dramaten’e doğru yürüyüp, sahildeki tramvay durağından 7 nolu tramvaya binerek 3 durak sonra, Stockholm Nordiska museet/Vasa durağında indiğinizde müzeye gelmiş olacaksınız. Tabelaları takip ederek müzeye ulaşabilirsiniz.

Tramvaylar
Tramvaylar

Vasa Müzesi'nin Önünden Şehir Silüeti
Vasa Müzesi’nin Önünden Şehir Silüeti

Vasa müzesinin yanında, ünlü Abba grubunun müzesi bulunuyor.

Skansen

Burası lunaparkın, yemek yerlerinin, hediyelik eşya dükkanlarının olduğu bir şehir parkı. Giriş ücreti ve saatler aylara göre değişiyor, bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Opening hours and admission bölümünde tüm bilgiler yer alıyor.

Buraya mutlaka sabah saatlerinde gitmeniz lazım. Biz maalesef saatlerine bakmadığımız için kapanmasına 1 saat kala gittik, içeri giremedik.

Vasa Müzesi’nden iki durak sonraki Stockholm Skansenslingan durağında inerek Skansen’e ulaşabilirsiniz.

İçerisinde bulunanları harita üzerinde incelemek için lütfen tıklayın.

2. gün

Millesgården

İsveçli heykeltraş Carl Milles’ın ve sanatçı eşi Olga Milles’ın evi ve müzesi olan Millesgården, şehir merkezinden yaklaşık yarım saat uzaklıkta bulunuyor. Sanat eserlerine ilginiz yoksa es geçebilirsiniz.

Müzeye giriş yetişkinler için 150, öğrenciler için 120 SEK. Ödemeyi kredi kartıyla yapabiliyorsunuz. Müzenin açık olduğu saatlere ulaşmak için tıklayın.

Müzenin hem kapalı hem de açık alanı var ama çoğunlukla açık alanda gezildiği için yağmur olmayan bir günde gezmeniz lazım.

Müzeden birkaç fotoğraf:

20160403_132414 20160403_132725

Tanrı'nın Eli Adlı Heykel
Tanrı’nın Eli Adlı Heykel
Yunan mitodolojisinde deniz tanrısı olan Poseidon
Yunan mitodolojisinde deniz tanrısı olan Poseidon
Triton heykeli
Triton heykeli

Müzenin içerisinde, dışarıdan da girişi olan bir café var. Müzeyi gezdikten sonra burada oturabilirsiniz.

Ulaşım

Şehir merkezinde metro ile önce Ropsten’e gelmeniz gerekiyor. Daha sonra 201, 202, 204, 206, 211, 212 ya da 221 nolu otobüslerden birine binip Torsvikstorg durağında inmeniz gerekiyor. Durak, köprüyü geçtikten sonraki ilk durak. Yani Ropsten’den bindiğinizde ilk durak.

Durakta indikten sonra geldiğiniz yöne doğru geriye yürüyüp, ilk sokaktan sola döneceksiniz. Köşeye Coop markalı bir market(Avrupa’da birçok şehirde bulunan marketler zinciri) var. Biz buradan peynir, domates ve taze ekmek alıp sandviç yaparak yedik. Kahvaltıyı bu şekilde yaptık.

Marketi geçip sağdan devam ediyorsunuz. Yaklaşık 300 metre ilerde sağda müzeyi göreceksiniz.

Dönüşte de yolun karşısındaki duraktan önce otobüse, sonra metroya binerek şehir merkezine dönebilirsiniz.

Katarinahissen (Katarina Asansörü)

38 metre yüksekliğindeki kuleye erişim için kullanılan bir asansör. Stockholm şehir merkezini tepeden görebileceğiniz bu kuleye, Slussen metro istasyonundan indikten sonra yolun karşısındaki Mc Donald’sın solundaki sokaktan girip sağdaki otel girişinden asansöre binerek ulaşabilirsiniz.

Biz Pazar günü gittiğimizden bu giriş kapalıydı. Bu nedenle metrodan çıkıp sağa döndük, ilerde sağdaki merdivenlerden yukarı çıkarak kuleye geldik.

20160403_162513 20160403_162521 20160403_162549

ICEBAR

ICE Hotel içerisinde bulunan ICEBAR’a özel kıyafetle girilebiliyor. Mekanda koltuklar, bar, bardaklar, duvarlar kısaca herşey buzdan yapılmış.

Buzdan bar
Buzdan bar
ICEBAR
ICEBAR
ICEBAR
ICEBAR
Buzdan bardaklar
Buzdan bardaklar

DCIM100GOPROGOPR2603.

Bar 20 metrekare civarında bir yer, yani küçük bir mekan. Açıkçası farklı bir deneyim ama çok uzun süre kalınabilecek bir yer değil. Buz gibi soğuk zira :)

Giriş ücretleri ve açık olduğu saatlere ulaşmak için tıklayın.

Giriş biletlerini internet üzerinden de alabilirsiniz.

Ulaşım

Centralstation metro istasyonunda inip, kısa bir yürüyüşle otele ulaşabilirsiniz. Bar, otelin lobisinden geçtikten sonra ilerde yer alıyor, tabelaları takip etmeniz yeterli.

Stockholm’de Yeme-İçme Yerleri

1) Mathias Dahlgren

İki Michelin yıldızlı, İsveç’in ünlü aşçısı Mathias Dahlgren’in restaurantı, turistlerin ve yerel halkın uğrak noktası. Aynı mutfaktan hizmet veren ancak hizmeti ve mekanı farklı yanyana iki restaurant bulunuyor. Binaya baktığınızda sağdaki daha pahalı(iki kat daha pahalı), soldaki ise daha uygun fiyatlı olan ama uygun dediğime bakmayın. Fiyatları baya pahalı.

Mathias Dahlgren
Mathias Dahlgren

Porsiyonları tadımlık, o yüzden iki tabak yemeden doyamazsınız. Porsiyon fiyatları da 30-40 Euro aralığında.

Mutlaka gitmeden önce rezervasyon yaptırın, biz yaptırmadan gittik. Cuma akşamı yaklaşık yarım saat kadar bekleyip, bar kenarındaki taburelerde ancak yer bulabildik :)

Menü sürekli yenileniyor, o yüzden şunu yiyin diyemiyorum. Garsonlar size yemekleri detaylı olarak anlatıyor. İngilizce biliyorsanız yemeğin içindekilere göre karar verebilirsiniz.

Mathias Dahlgren Mutfağı
Mathias Dahlgren Mutfağı
Barda Oturarak Yemek Yiyoruz
Barda Oturarak Yemek Yiyoruz
Mathias Dahlgren'in menüsü. Ama dediğim gibi sık sık güncelleniyor
Mathias Dahlgren’in menüsü. Ama dediğim gibi sık sık güncelleniyor

20160402_220500

Yemekler
Yemekler
Yemekler
Yemekler

20160402_220850

Ulaşım

Restaurant, Kungsträdgården T-bana metro istasyonunda indikten sonra 5 dakika yürüme mesafesinde. Ayrıca yol üzerinde Opera binasını da görebilirsiniz.

Opera Binası
Opera Binası

Stockholm metro istasyonlarının içerisinde sanat eserleri, ufak şelaler var.

Metro
Metro
Metro
Metro
Metro
Metro

2) Restaurant Pelikan

İsveç köftesiyle meşhur olan bu restaurant, oldukça güzel. Köftesine bayıldık, salatayı çok beğenmedik. Domates salatasının içinde çok fazla kuru soğan vardı. Köftenin yanında patates püresi de getiriyorlar, oldukça doyurucu.

20160403_183924 20160403_184204 İsveç Köfte ve Domates Salatası

2 porsiyon köfte için 396 SEK, salata için ise 75 olmak üzere toplam 471 SEK hesap ödedik. Kredi kartı geçerli, bahşişi de kartla ödeyebiliyorsunuz.

Ulaşım

Metro Skanstull T-bana metro istasyonunda indikten sonra, City ve Slussen yazan tarafa doğru Götgatan caddesi boyunca yürümeniz gerekiyor. İlerde sağdaki ikinci sokak olan Blekingegatan’dan içeri girdiğinizde sağda restaurantı göreceksiniz.

Pelikan restaurantındaki garson bize Skrapan kulesinin çatısında Himlen Restaurant’ın olduğu ve mutlaka gitmemiz gerektiğini söyledi. Pazar günü kapalıymış maalesef, biz gidemedik ama vaktiniz olursa şehirde yaşayan birinden tavsiyedir. Skrapan kulesi, Medborgarplatsen metro istasyonundan indikten sonra ilerde solda. Pelikan restauranta çok yakın.

Skrapan
Skrapan

20160403_194155

Restaurantın internet sitesine ulaşmak için tıklayın.

Yeni eklenecek şehirlerle ilgili anında bilgi sahibi olmak için hemen FacebookTwitter ve Instagram hesaplarımı takip etmeye başlayın.

Yazımla ilgili yorumlarınızı bekliyorum.

İyi seyahatler. :)

“Stockholm” üzerine bir düşünce

  1. Kraliyet ailesi Drottningholm da ikamet ederler, kraliyet sarayı ise kralın işyeridir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yurtdışını kendim gezerim diyenlerin sitesi!

Yukarı Çık